dinsdag 26 juni 2012

De Kraai - Kader Abdolah


Feitelijke gegevens over het boek
Verschijningsdatum 1e druk: 11 maart 2011
Gebruikte druk: 1e
Aantal bladzijden: 91
Uitgeverij: De geus namens: Stichting CPNB
Genre; novelle



Samenvatting
Het verhaal begint met Refiq die zegt dat hij op Lauriergracht nr. 37 woont. Hij vertelt ook dat hij in Perzie graag schrijver wilde worden. Hij begon zijn avontuur door met een schilderij van zijn vader naar de lokale krant te gaan. De krant werd uitgegeven. Toen kwam hij op het idee om boeken te schrijven, maar hoe wist hij nog niet. De oom van Refiq vertelt dat een echte kunstenaar eerst zijn fantasie moet gebruiken anders lukt het nooit. Refiq wordt verliefd op een meisje genaamd Leela. Hij mag toevallig invallen voor de voorzanger van de Moskee. Dan ziet hij Leela voor een raam staan en zingt hij iedere morgen voor haar, maar na een tijd laat ze zich niet meer zien. Hier gaat zijn eerst geschreven verhaal over.

In het heden is hij in Amsterdam, vanuit daar vertelt hij over hoe het was toen de Amerikanen in Perzie waren. Er waren toen geestelijken die de macht van de Sjah af wilden pakken en die bestormden de Amerikaanse ambassade. Refiq volgde de groep mee naar binnen om de ‘historische gebeurtenis’ vast te leggen op papier. Hier werd hij betrapt en in elkaar geslagen door de Imam en zijn gevolg. Refiq beschrijft de oorlog, tussen Iran en Irak, die 8 jaar duurde.

Refiq gaat vaak naar Duitsland om zijn koffie te verkopen. Daar ziet hij dat tot zijn spijt veel landgenoten, ondanks de hoge opleiding, taxichauffeur zijn geworden. Daarna beschrijft hij zijn vlucht uit Turkije. Die gaat via de Russische Ambassade. De ambassadeur die zijn vlucht regelt moet op dat moment terug naar de Sovjet-Unie, omdat daar een chaos heerst. Omdat hij weinig geld heeft en wil vluchten doet hij dit via een mensensmokkelaar. Die zet hem op een vrachtwagen naar Nederland. Daar moet hij, net aangekomen, asiel aanvragen. Dit valt niet mee door de lastige taal en de lange wachttijden. Refiq maakt een nieuw verhaal over mensen die voor teveel geld 2e hands spullen aan asielzoekers verkopen. Een vrijwilligster helpt hem met de fouten uit het verhaal te halen. Daarna wordt zijn verhaal afgedrukt in een plaatselijke krant.

Busselinck & Waterman is een koffiebedrijf in de buurt. De bazen en de werknemers zijn best discriminerend en maken vaak spottende opmerkingen over Perzische vrouwen. Deze zien Refiq als een echte concurrent. Refiq zelf ziet dat niet zo omdat zijn handeltje veel te klein is voor de keten van Busselinck & Waterman.

Als Refiq somber is gaat hij vaak naar het Anne Frank huis. Anne Frank is een groot voorbeeld voor hem door de tijd die ze in het achterhuis heeft meegemaakt. In de tuin van het Anne Frank huis staat een grote eik. In die boom zit een oude kraai. Die kraai is de rode draad van het verhaal en duikt op bij elke belangrijke Perzische gebeurtenis. Na jaren in Amsterdam gewerkt te hebben lukt het Refiq om zijn familie over te halen. Eenmaal toen zijn familie in Nederland was, bleken hij en zijn vrouw over verschillende dingen het totaal niet eens. Zijn vrouw was veel verandert in de niet zo welvarende tijd in Perzie. Refiq kocht alle ‘mislukte’ koffie op van het bedrijf waar hij werkte en ging dat verkopen aan de lauriergracht no. 37. Echter wilde hij nog steeds schrijver worden.

Themas
Het boek De Kraai was het boekenweekgeschenk van 2011. Het thema van de Boekenweek  was het levensverhaal. Dat is deze keer heel goed uitgewerkt door Kader Abdolah. In de novelle zien we hoe Refiq Foad (een alter ego van kader Abdolah) de beschrijving geeft van zijn jeugd in PerziĆ« en de vlucht naar Nederland.
Het motief is: de relatie tussen fantasie en werkelijkheid. In het boek vertelt de schijver namelijk dat hij soms dingen liegt, maar dat mensen het toch geloven.
Een ander motief is het beheersen van de Nederlandse taal. De hoofdpersoon wil schrijver worden, en moet dit in het Nederlands kunnen als hij in Nederland een populaire schrijver wil worden.

Tijd en plaatsen in het boek

Er zijn verschillende plaatsen in het boek die beschreven worden

- In het heden woont Refiq in Amsterdam.
- In het verleden spelen de plaatsen in Perziƫ een belangrijke rol: het geboortedorp van Refiq, Teheran, Ispahan, Koerdistan
- Via Turkije ( Istanboel) vlucht hij naar het westen. De bedoeling is een visum voor Moskou te krijgen, maar door de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie gaat dan niet door.
- Hij komt terecht in een asielzoekerscentrum (in de polder) en later in een woonhuis. Dat staat nog niet in Amsterdam


Beoordeling
Ik vond het boek niet erg moeilijk geschreven. Volgens mij zitten er niet veel achterliggende gedachtes in, en je hoeft ook niet erg na te denken om een bepaald deel van het boek te begrijpen. Het is niet echt een goedlopend verhaal, meer allemaal losse stukjes. Het is niet echt een spannend boek, maar ook niet saai. Al met al vond ik het een matig boek, niet bepaald een aanrader.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten